Pravila igre pri ruleti

Pravila igre pri ruleti

2013-01-26 11:28:58 - Stipe Brnas

Ruleta že od nekdaj velja za kraljico igralniških iger. Razlogov za to je več: preprosta pravila, ki se jih igralec lahko nauči le v nekaj minutah, zabavno igranje ter seveda pričakovanje in veselje, ki ju igralec občuti pri igri. Pri vseh adrenalina željnih vzbuja igranje rulete ravno pravo mešanico občutkov.

Cilj igre

Cilj je preprost: predvideti je treba številčno vrednost ali značilnost polja, na katerem se bo ustavila kroglica, ko se kolo rulete preneha vrteti. Prav gotovo ni tako preprosto, kot se morda zdi, končni rezultat pa je odvisen predvsem od sreče. Če pa v srečo ne verjamete, lahko preizkusite različne strategije ali sisteme za igranje rulete. Nekateri igralci nanje prisegajo, drugi pa so bolj skeptični. Navsezadnje je od vas samih odvisno, ali jih boste uporabili ali ne.

Kaj je igralna miza za ruleto?

Igralna miza za ruleto je najpomembnejši element pri igri. Razdeljena je na dva dela. Prvi je področje za igro in se uporablja za polaganje stav. Drugi del vsebuje mehanizem za vrtenje rulete. Igralne mize za ruleto so različnih oblik, odvisno od tega, katero različica rulete se na njej igra. Toda v 99 % primerov velja, da elementi na igralni mizi delujejo enako, ne glede na njihovo obliko.

Pri igralni mizi sedijo igralci in krupje. Ruleta je igra, pri kateri igralci ne igrajo drug proti drugemu (kot pri pokru), pač pa lahko hkrati zmaga več igralcev ali celo vsi. Krupje je predstavnik igralnice in nadzira igro, sprejema stave in izplačuje dobitke.

Kako igrati ruleto – pravila igre

Igranje rulete je zelo preprosto – pravzaprav je treba le sedeti pri igralni mizi in počakati na začetek nove igre. Pri igranju na spletu je vse skupaj še lažje, saj kratko malo kliknete, da izberete igralno mizo, in že ste tam.

Igrati lahko začnete tako, da na igralni mizi izberete določeno stavo (pri posamezni igri lahko položite več stav). Stavo sklenete tako, da žetone položite na mesto, ki označuje izbrano stavo. Seveda morate pred tem na podlagi ustreznega števila in vrste žetonov izbrati znesek, ki ga želite staviti.

Ko položite stavo oziroma stave, morate samo še počakati, da to storijo tudi soigralci. Nato krupje zavrti kolo rulete, vse nadaljnje stave pa so zaključene. Ko se kolo rulete vrti, mora krupje vreči kroglico v drugo smer, kot se vrti kolo, tako da se vrtita v nasprotnih smereh. Nato je treba počakati, da se kroglica ustavi v enem od predalčkov. S tem predalčkom sta opredeljeni vrednost (številka) in barva zmagovalne kombinacije. Krupje potem označi zmagovalno polje, odstrani žetone nedobitnih stav in izplača dobitke. S tem je prvi krog igre zaključen in igralci lahko začnejo staviti za naslednji krog.

Vrste stav pri ruleti

Ruleta je sicer resnično preprosta igra, vendar ponuja veliko število različnih stav in obilo možnosti za zmago. Ločimo notranje in zunanje stave. Delitev temelji na tem, na kateri del igralne mize igralec položi stavo. Na sliki je področje notranjih stav obarvano zeleno, področje zunanjih stav pa rumeno.

Notranje stave pri ruleti

Notranje stave vključujejo vse stave na določeno številko od 0 do 36. V splošnem velja, da te stave omogočajo višje dobitke, vendar je tudi možnost izgube večja.

Zunanje stave pri ruleti

Igralec stavi tako, da položi žetone na zunanji del igralne mize, gre pa predvsem za stave na kombinacije. Gledano na splošno, je za zunanje stave sicer značilno nižje razmerje izplačila, vendar je možnost izgube manjša kot pri notranjih stavah.

Posebna pravila igre

Priporočljivo je, da pred igranjem ugotovite, katera pravila se uporabljajo in ali igralnica omogoča tudi posebno pravilo »en prison« ali »la partage«. Z uporabo teh dveh pravil lahko prihranite veliko denarja.

Igranje rulete

Kot vidite, nudi ruleta številne možnosti razvedrila – vrste drugih možnosti stav v podoknu »racetrack«, ki so na voljo pri nekaterih vrstah rulete, pa nismo še niti omenili.

Preden začnete igrati, je vsekakor priporočljivo, da se spomnite na to, da je to samo igra, in da si postavite jasna pravila za odgovorno igranje. Začetnikom priporočamo, da na začetku polagajo stave na manj tvegane možnosti (stava na barvo, stava na soda/liha števila, stava na skupino števil 1–18/19–36). Ko se boste dodobra seznanili z igro in razumeli, kako poteka, pa boste morda hoteli preskusiti srečo s polaganjem posebnih stav.

Če še vedno niste prepričani, da je ruleta prava igra za vas, lahko spletno ruleto poskusite igrati brezplačno. Tako boste videli, ali vam bo všeč.

Brezplačno preskusite priljubljene igre
Expert Roulette Roulette IGT Igranje
Francoska ruleta Casino game Net Entertainment Igranje
Premium European Roulette Roulette Playtech Igranje

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki nam pomagajo pri izboljševanju kakovosti prikazane vsebine. Piškotke lahko onemogočite v nastavitvah brskalnika. To spletno mesto je namenjeno le osebam, ki so dopolnile najmanj 18 let.

Se strinjam