Razlike med različicami rulet

Razlike med različicami rulet

2018-09-23 00:00:00 - Braňo "Ace"

Iz zgodovine je jasno razvidno, da je ruleta najbolj priljubljena igra v igralnicah. To ni presenetljivo, saj združuje elemente, ki jih imajo vsi radi: zabavo, napetost in seveda možnost osvojitve bogate nagrade. S temi sestavnimi deli je njeno priljubljenost enostavno pojasniti in ni prav nič presenetljiva.

Vendar pa ruleta skriva več, kot je vidno očem. Bolj izkušeni igralci vedo, da obstajajo številne različice te priljubljene igre – predvsem evropska, francoska in ameriška. Tukaj sta najbolj priljubljeni evropska in francoska. Vsaka izmed teh različic ima svoje značilnosti in pravila, ki si jih bomo zdaj podrobneje pogledali.

Francoska ruleta

Začnimo s francosko ruleto. Splošno mnenje je, da je francoska ruleta originalna ruleta, na kateri temeljijo vse druge različice. Zelo podobna je evropski ruleti in dejansko verjamemo, da velika večina igralcev celo ne bi opazila razlik med njima. Razlog so predvsem spletne igralnice in njihovi razvijalci iger, ki so obe različici združili in ustvarili nekakšen hibrid, ki danes velja za standard. Eno izmed osnovnih dejstev je, da ima francoska ruleta eno 0. To pomeni, da je prednost igralnice statistično gledano samo 2,7 %.

Obstajajo številni razlogi, zaradi katerih je francoska ruleta zelo specifična. Vso besedilo na mizi je napisano v francoščini. Celo delivec govori francosko. Na mizi ni črne barve. To pomeni, da imajo samo rdeča polja določeno barvo. Del francoske rulete je posebno pravilo La Partage. Izvirno so bile uporabljene posebne stave, kot so »Voisins du Zero«, »Tier« in »Orphelins«. Toda danes ni več tako, saj te stave najdete tudi pri drugih različicah rulete.

Številsko zaporedje na kolesu francoske rulete je naslednje: 0 – 32 – 15 – 19 – 4 – 21 – 2 – 25 – 17 – 34 – 6 – 27 – 13 – 36 – 11 – 30 – 8 – 23 – 10 – 5 – 24 – 16 – 33 – 1 – 20 – 14 – 31 – 9 – 22 – 18 – 29 – 7 – 28 – 12 – 35 – 3 – 26

Evropska ruleta

Evropska ruleta je trenutno najbolj priljubljena vrsta rulete v Evropi in morda celo na svetu. Je zelo podobna francoski ruleti. Kolo ima pri obeh različicah enojno ničlo, zato je prednost igralnice zelo majhna.

Ena izmed razlik je, da je pri tej ruleti besedilo na mizi za ruleto v angleščini ali lokalnem jeziku. Miza ima tudi črno barvo.

Specifična lastnost evropske rulete v fizičnih igralnicah je, da so žetoni igralcev enake barve, zato si morajo igralci sami zapomniti, katera stava je njihova. Druge različice imajo različne barve za vsakega igralca. Toda ta lastnost je v spletnem okolju brez pomena.

Ameriška ruleta

Ameriška ruleta v Evropi ni zelo priljubljena. Medtem ko vam omogoča stave, ki niso mogoče pri drugih vrstah rulete, ki se tradicionalno igrajo na stari celini (kombinacije z 00), to prinaša zelo pomembno slabost. Zlasti sta to dve ničli na kolesu: 0 in 00, ki znatno povečata prednost igralnice. Statistično to pomeni za 5,26 odstotka večjo verjetnost za zmago igralnice.

Sicer pa je ameriška ruleta tako rekoč enaka kot francoska, vendar vam je ne priporočamo, še posebej, če ste začetnik.

Številsko zaporedje na kolesu ameriške rulete je naslednje: 0 – 28 – 9 – 26 – 30 – 11 – 7 – 20 – 32 – 17 – 5 – 22 – 34 – 5 – 3 – 4 – 36 – 13 – 1 – 00 – 27 – 10 – 25 – 29 – 12 – 8 – 19 – 31 – 18 – 6 – 21 – 33 – 16 – 4 – 23 – 35 – 14 – 2.

Kot lahko vidite, se največja razlika skriva v številu polj na kolesu. Medtem ko imata evropska in francoska ruleta 37 polj, ima ameriška, zahvaljujoč dodatnemu polju 00, 38 polj. Zelo majhne razlike pri pravilih rulete so danes praktično zanemarljive. Spletne igralnice in razvijalci iger danes uporabljajo enaka pravila pri vseh različicah rulet. Tako boste danes našli »racetrack«, ki se je prvotno uporabljal izključno pri francoski različici, pri vseh različicah rulete.

Druge sodobne različice rulete

Če igrate ruleto v spletnih igralnicah, ste verjetno opazili, da ponudba tovrstnih igralnic pogosto ni omejena zgolj na osnovne različice rulete, omenjene zgoraj. Včasih vključuje tudi alternativne vrste, ki so sestavljene iz kombinacij, ali inovativne elemente zasnove in koncepte igre. Tipičen primer je Spingo, spletna ruleta, ki združuje najboljše elemente rulete in binga. Vendar spletne igralnice ponujajo še več takšnih »potomcev rulete«. Rulete z več kolesi, kot na primer tista, ki jo je ustvaril Microgaming, so še en takšen primer.

Brezplačno preskusite priljubljene igre
Francoska ruleta Roulette NetEnt Igranje
Multi wheel roulette Roulette Microgaming Igranje
Premier Roulette Diamond Edition Roulette Microgaming Igranje

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki nam pomagajo pri izboljševanju kakovosti prikazane vsebine. Piškotke lahko onemogočite v nastavitvah brskalnika. Z uporabo naše strani se strinjate z uporabo piškotkov, kot je opisano v našem Pravilniku o piškotkih.

Se strinjam