Zgodovina rulete

Zgodovina rulete

2016-04-12 09:31:48 - Braňo "Ace"

Ruleta (izraz izhaja iz francoske besede »roulette« – majhno kolo) je nedvomno ena najbolj priljubljenih iger, kar jih najdemo v igralnicah. Radi jo igrajo milijoni igralcev po vsem svetu. Glede na obseg vsakodnevnega igranja rulete bi vrteča se kroglica prav lahko obkrožila Zemljo. Kljub razširjenosti te priljubljene igre pa je o njenem izvoru znanega presenetljivo malo.

Izvor rulete – hura za Francijo

Skoraj vse, kar preberemo o zgodovini rulete, so zgolj ugibanja. Vemo samo, da njeni začetki segajo v pozno 18. stoletje (približno okrog leta 1790) v Francijo. Številne teorije pravijo, da so izjemno podobne igre igrali v starodavni Kitajski, rimski legionarji na svojih vojnih pohodih in angleški velikaši, ki so iskali zabavne načine za preganjanje dolgčasa.

Dejstvo je, da je francoski matematik in fizik Blaise Pascal splošno priznan kot začetnik rulete. Tako je, prav tisti Pascal, čigar teorijo verjetnosti upoštevate pri igranju rulete. Res pa je tudi, da ni mogoče trditi, da je bila ruleta kot igra dejansko njegova zamisel. Kolo rulete in vrteča se kroglica sta bila zgolj spremljevalna dosežka njegovih prizadevanj, da bi ustvaril nekakšen perpetuum mobile in generator naključnih števil. Vse skupaj pa se je končalo malce drugače.

Pred kratkim se je pojavil tudi dokaz, da je bila leta 1758 (tj. 40 let pred »izumom« rulete) v Quebecu, ki so ga tedaj poznali z imenom Nova Francija, prepovedana igra, imenovana ruleta. Vprašanje je seveda, katera igra se je pravzaprav imenovala ruleta in ali je bila v čem podobna novodobni ruleti.

Razvoj in izvor različnih oblik rulete

Pascal je sicer izumil kolo rulete, vendar je bilo treba postaviti še pravila. Ta so se razvijala potopoma in kot kaže v kombinaciji s pravili več drugih iger, kot so angleške roly-poly, reiner in ace of hearts, nanje pa so vplivale tudi starejše italijanske igre, kot sta Hoca in Biribiso. Za popolno zmešnjavo na področju takratnih iger na srečo je treba dodati še sorazmerno majhen vpliv francoskih namiznih iger tistega časa. Gre za resnično mednarodno vzajemnost.

Naslednji mit, ki so si ga napačno razlagali, je, da so bili Američani začetniki rulete z dvema ničlama (najpogostejša različica rulete v ZDA). To ne drži. Izvorna igra francoske rulete je imela predalček z eno ničlo in še enega z dvema ničlama. To inovacijo so vpeljali lastniki igralnic, ki so hoteli zagotoviti, da bo statistična verjetnost za zmago na njihovi strani.

Do spremembe je prišlo leta 1843, ko sta brata François in Louis Blanc po prisilnem zaprtju njunih pariških igralnic poskušala prodreti na nemški trg. V zdraviliškem mestu Bad Homburg sta odprla majhno igralnico Kursaal. Da bi privabila goste, sta storila nekaj nepredstavljivega. Predalček z dvema ničlama sta odstranila s kolesa rulete in igra je postala privlačnejša. Danes prevladuje splošno mnenje, da sta brata s tem vplivala tudi na prihodnost iger z ruleto.

Zanimivo je, da je igra z eno samo ničlo postala znana kot francoska ruleta, pa čeprav sta brata to rešitev zasnovala za svoje igralnice v Nemčiji. Od takrat naprej so prvotno francosko ruleto z dvema ničlama imenovali ameriška ruleta. Lastniki ameriških igralnic so bili nepopustljivi poslovneži in se niso hoteli odpovedati dobičkom, ki jih je prinašala ruleta z dvema ničlama.

Kasneje je François Blanc postal neke vrste ambasador rulete (pa tudi igralništva v celoti) in igra se je močno razširila, še zlasti v manjših igralnicah, denimo v Monte Carlu. To je bilo mesto, v katero je Blanc preselil svoje poslovanje iz Bad Homburga in iz katerega je dobesedno iz nič za naslednjih nekaj generacij naredil svetovno prestolnico igralništva.

Kot že omenjeno, je ruleta spremljala valove priseljevanja v ZDA, njeni tamkajšnji začetki pa so bili enako prodorni. Kljub strogo nadzorovanemu trgu je ruleta našla svoje mesto v legendarnem igralniškem raju na zemlji – Las Vegasu –, prav tako pa je pomembno pripomogla k njegovem ustvarjanju.

Zlata doba rulete

Ruleta je največji razmah doživela v drugi polovici 20. stoletja, ko so strogi zakoni postali blažji in so omogočili razširitev rulete tudi v igralniške arkade manjših mest. Tehnološki dosežki so pripeljali do avtomatizacije kolesa rulete, zato človeška interakcija ni bila več potrebna.

Ruleta in internetna doba

Z močnim razmahom rulete na spletu je zlata doba te igre dobila nov zagon. Spletno okolje popolnoma ustreza njeni zasnovi, kar se kaže v številu virtualnih iger z ruleto. Internetne igralnice, predvsem pa dobra programska oprema omogočajo, da si igralci lahko pridobijo obilo mikavnih bonusov, zato se v velikem številu odločajo za igranje rulete na spletu.

Brezplačno preskusite priljubljene igre
Francoska ruleta Roulette NetEnt Igranje
Multi wheel roulette Roulette Microgaming Igranje
Premier Roulette Diamond Edition Roulette Microgaming Igranje

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki nam pomagajo pri izboljševanju kakovosti prikazane vsebine. Piškotke lahko onemogočite v nastavitvah brskalnika. Z uporabo naše strani se strinjate z uporabo piškotkov, kot je opisano v našem Pravilniku o piškotkih.

Se strinjam